Výsledky vyhledávání v sekci Magazín na dotaz století

Středověká kuchyně ve zkratce - Živočišná strava a nápoje

access_time17.květen 2020personRedakce

a našem území byl nejrozšířenější hovězí dobytek, prasata, pak teprve ovce a kozy. Chovala se i drůbež /krocan původem z Ameriky se objevuje až v 17. století/. Zpočátku se jednalo o polodivoký chov. V raném středověku byla zvířata menší než dnes a prasata připomínala dnešní divočáky. Oblíbený byl i rybolov - chytal se losos, úhoř, štika. Součástí jídelníčku byli i raci /poměrně hojní až do 19. století/, želvy a bobři - ti byli považováni za vodní zvířata, takže je bylo možné konzumovat i v době půstu. Do střední Evropy se občas dostaly i ústřice. Příležitostně se jedli hlemýždi a žáby. V 15. a 16. století se daří rybníkářství, což vedlo k rozvoji chovu kaprů. V oblibě byla zvěřina - koroptve, bažanti, zajíci, jeleni, kanci, medvědi; za pochoutku platily veverky.Maso se často upravovalo s medem nebo ovocem; hodně se při vaření využíval morek a zvířecí krev. Jelení játra v meduJátra upečeme na roštu, nakrájíme na plátky a vložíme do svařeného medu, který jsme předtím okořenili hřebíčkem a tlučeným zázvorem. Takto lze játra uchovat dlouhou dobu. MlékoPoužívalo se buď čerstvé - mělo sladkou chuť, nebo kyselé. Nijak se nepasterizovalo.Ze smetany se tlouklo máslo, které se často přepouštělo, aby se déle uchovalo. Vyráběl se tvaroh a sýry. NápojePila se voda, bylinné čaje, míza břízy a javoru a ovocné šťávy. Z hrušek nebo jablek se dělal ovocný mošt, tzv. malvazí. Příjem tekutin doplňovaly polévky, které byly prvním denním jídlem. Káva se do střední Evropy dostala až v 17. století, čokoláda koncem 18. století, čaj se pomalu prosazuje teprve v polovině 19. století. Vařilo se pivo /nejslavnější bylo rakovnické/, pilo se víno a medovina. Od 2. poloviny 15. století se v našich zemích začíná pálit alkohol z vína a piva. Tipy na středověkou ochutnávkuVyhlášená je středověká krčma v Dětěnicích. Středověkou pec a přípravu chleba /placek/ + ukázku rekonstrukce tehdejšího zemědělství včetně typických plodin nabízí experimentální archeologické středisko Villa Nova v Uhřínově.

folder_openPřiřazené štítky